Sa vinom bolje zdravlje

1st jul 2007

Kada bi se zdravlje flaširalo na tržištu bi nastao pravi haos, ali se za vino s pravom može reći da je nešto najbliže zdravlju u boci. Opšteprihvaćeno je stanovište da je crveno vino dobro za srce a belo za pluća. Međutim, realno korisno dejstvo vina je mnogo veće.

Problemi sa težinom: Iako je termin „pivski stomak“ odgovoran za lošu reputaciju alkohola u vezi sa težinom, vino je dokazano korisno za ljude sa problemom viška telesne težine. U pitanju su, naravno, suva vina, bez šećera. U jednom eksperimentu koji je sproveden, izvestan broj studenata koji se dobrovoljno javio za ovaj eksperiment, podeljen je u dve grupe. Jedna je za večeru pila oko 1 dl vina a druga nije. Oni koji su unosili vino su dvostruko više mršavili u odnosu na one koji nisu. Sa druge strane, pošto opušta telo i dušu, svoju efikasnost vino dokazuje i pomaže, ponekad i onima sa drugačijim problemom u ishrani kao što je anoreksija.

Starost: Starost nije bolest ali je stanje koje utiče na naše zdravlje. Starenjem naše telo susreće se sa nizom zdravstvenih tegoba – vino može da pomogne da se neka ublaže. Za početak, vino smanjuje zavisnost od nekih lekova, posebno sedativa. Takođe, povećava apetit, samopouzdanje i društveni status onih u godinama.

Status u društvu: U proseku ljudi koji piju umereno i probrana vina su obično višeg obrazovnog nivoa od onih koji uopšte ne piju ili piju previše. To, naravno, ne znači da bi trebalo snobovski, sa čašom kabernea u ruci, da sa prezrenjem govorite o nekome ko, na primer, pije pivo. Ne, ali je lepo znati da su ljubitelji vina u dobrom i sofisticiranom društvu – bar tako kazuje statistika.

Osteoporoza: Kakav im je kvalitet kostiju uglavnom nije ni na kraj pameti mlađih generacija, ali je od velikog značaja kada se dolazi u godine. Ljudi sa slabom gustinom kostiju će imati velikih problema u poznijim godinama sa osteoporozom. Muškarci i žene, koji su umereni ljubitelji vina, u velikom broju slučajeva imaju veću gustinu kostiju od onih koji ne piju uopšte ili piju previše.

Rak: Crveno vino puno antioksidansa je dokazani neprijatelj raka koji umnogome pomaže njegovu prevenciju. Neka američka istraživanja su pokazala da žene koje su unosile oko 12 čaša vina nedeljno imale su za 83 procenta manje šanse za oboljevanje od raka dojke.Takođe,  u Švedskoj je utvrđeno veliko smanjenje rizika od raka bubrega kod žena koje su unosile umerenu količinu vina i taj procenat se povećavao sa godinama  ispitanica.

Dijabetes: Dijabetes tip 2 (ne-insulinski dijabetes) koji se često dobija sa godinama, ređe napada one koji su umereno pili vino. Pošto su većina obolelih od dijabetesa tip 2, žene, na Univerzitetu u Utrehtu je vršeno ispitivanje koje je pokazalo da su žene koje su unosile 5 do 30 g alkohola nedeljno imale mnogo manje šanse da dobiju tu vrstu dijabetesa.

Od uma pa sve do kostiju, vino pruža brojna korisna dejstva, ali samo ako se pije umereno jer ako nije tako to korisno dejstvo se gubi i u prvi plan dolaze negativna dejstva koje ima svako preterivanje. Kako u svetu tehnologija sve više napreduje, vrše se brojna istraživanja koja stalno otkrivaju nešto novo o pozitivnom uticaju vina na zdravlje ljudi. Naš časopis se trudi da prati, koliko je u njegovoj moći, ta istraživanja i da ih vidu kratkih tekstova prezentira svojim čitaocima.

N. J.

Tags: , , ,



Komentarisanje je zatvoreno.


0