Vodič kroz vinski lavirint (br. 27)

9th decembar 2009

rezultati ocenjivanjaU želji da pomogne svojim čitaocima da se lakše snađu u širokoj ponudi vina u našim prodavnicama, časopis Vino i ovaj put, vodi svoje čitaoce kroz pravi vinski lavirint, probajući i ocenjujući vina iz prometa.

Rezultate ocenjivanja možete pogledati u obliku pdf dokumenta OVDE.

Način pribavljanja uzoraka i rad komisije koja ocenjuje vina je ostao isti.
Uzorci koji se ocenjuju su originalno flaširani i uzeti iz maloprodaje a za ovaj broj časopisa direktno od proizvođača. Da bi se postigla puna objektivnost za vreme ocenjivanja, komisiji nisu dostupni podaci o vrsti vina i imenu proizvođača. Originalna flaša vina iz koje se sipa ocenjivačima,  nalazi se u neprovidnoj vrećici. Od ovog broja časopisa ocenjujemo vina od 0-100 poena i uz svako vino dat je kratak komentar o utisku koje je vino ostavilo na komisiju. Pored same ocene procenjuje se koliko takvo vino  može još da odleži i u podrumu a da pri tom ne promeni bitno svoje karakteristike, ili da ih eventualno poboljša. Navedeni su i podaci o temperaturi koja je najbolja za konzumiranje tog vina i naveli smo cenu kod proizvođača u vinariji po kojoj se to vino može kupiti. Za ona iz uvoza naveli smo cenu koju nam je saopštio uvoznik.  Za ovu priliku ocenjivali smo 23 vina i to samo šardone. U komisiji su bili prof. dr Slobodan Jović, prof. Ninoslav Nikičević, Miroslav Radojčin –  predsednik udruženja somelijera Srbije, Ivica Stojanović – somelijer i Nikola Jančić – gl. urednik časopisa VINO.

Tags: , , ,



Komentarisanje je zatvoreno.


0