Vodič kroz vinski lavirint (br. 18)

1st novembar 2006

U želji da pomogne svojim čitaocima da se lakše snađu u širokoj ponudi vina u našim prodavnicama, časopis Vino i ovaj put, vodi svoje čitaoce kroz pravi vinski lavirint, probajući i ocenjujući vina  iz prometa.

Rezultate ocenjivanja možete pogledati u obliku pdf dokumenta OVDE.

Način pribavljanja uzoraka i rad komisije koja ocenjuje vina je ostao isti. Uzorci koji se ocenjuju su originalno flaširani i uzeti iz maloprodaje. Da bi se postigla puna objektivnost za  vreme ocenjivanja, komisiji nisu dostupni podaci o vrsti vina i imenu proizvođača. Originalna flaša vina iz koje se sipa ocenjivačima, nalazi se u zatamnjenoj vrećici.

Komisija je ovog puta bila u sledećem sastavu: prof. dr Slobodan Jović, doc. dr Ninoslav Nikićević i Nikola Jančić ispred časopisa VINO. Ovog puta naš domaćin bio je novi beogradski restoran  „Provans“. Ocenjivali smo 14 vina – 9 belih, 1 roze i 4 crvenih. Uzorci su uzeti iz renomiranih i vinom dobro snabdevenih prodavnica u gradu. Ocene su izražene zvezdicama od 1 do 5 i uz svako vino je dat kratak komentar o utisku koje je vino ostavilo na komisiju. Pored same ocene vina procenjuje se koliko takvo vino može još da odleži i u podrumu a da pri tom ne promeni bitno svoje  karakteristike, ili da ih eventualno poboljša. Navedeni su i podaci o temperaturi koja je najbolja za konzumiranje tog vina.

Tags:Komentarisanje je zatvoreno.


0