Vodič kroz vinski lavirint (br. 28)

12th april 2010

Ocenjivanje rizlingaU želji da pomogne svojim čitaocima da se lakše snađu u širokoj ponudi vina u našim prodavnicama, časopis Vino i ovaj put, vodi svoje čitaoce kroz pravi vinski lavirint, probajući i ocenjujući vina iz prometa.

Rezultate ocenjivanja možete pogledati u obliku pdf dokumenta OVDE.

Način pribavljanja uzoraka i rad komisije koja ocenjuje vina je ostao isti.

Uzorci koji se ocenjuju su originalno flaširani i uzeti iz maloprodaje a za ovaj broj časopisa, uglavnom direktno od proizvođača. Da bi se postigla puna objektivnost za vreme ocenjivanja, komisiji nisu dostupni podaci o vrsti vina i imenu proizvođača. Originalna flaša vina iz koje se sipa ocenjivačima, nalazi se u neprovidnoj vrećici.

Vina se ocenjuju od 0-100 poena. Uz svako vino dat je kratak komentar o utisku koje je vino ostavilo na komisiju. Pored same ocene procenjuje se koliko takvo vino može još da odleži u podrumu a da pri tom ne promeni bitno svoje karakteristike, ili da ih eventualno poboljša. Navedeni su i podaci o temperaturi koja je najbolja za konzumiranje tog vina kao i cenu kod proizvođača u vinariji po kojoj se to vino može kupiti. Za ona vina iz uvoza navodimo cenu koju nam je saopštio uvoznik.

Za ovu priliku ocenjivali smo 35 vina i to samo sorte RIZLING. U komisiji su bili prof. dr Slobodan Jović, Miroslav Radojčin predsednik udruženja somelijera Srbije, Ivica Stojanović somelijer i Nikola Jančić časopis VINO.

Tags: ,



  1. Miodrag
    13:18, dana: 27/06/2010

    Jedna od najboljih rubrika u Vašem časopisu je upravo ova gde ocenjujete vina i svim vinskim početnicima,računajući i mene,dajete izuzetno korisne savete prilikom izbora i kupovine vina. Upravo ovo ocenjivanje sorte rizling meni je donekle pomoglo ali i stavilo u dilemu da li da kupim ono što sam i planirao. Po Vašoj proceni vino „RASPLET“ podruma Botunjac Koste dobilo je najmanju ocenu a po ceni od 700,00 din spada među skuplja vina od ovih koja su predstavljena. S obzirom da može da se poruči samo u količini od 6 flaša interesuje me po vašem stručnom mišljenju da li vredi. Isto tako Vas molim,ako ste u mogućnosti, da mi date ocenu i za vino“PINO BOTUNJAC“ koje sam takođe planirao da kupim. Iako nisam neki poznavalac vina,mada se trudim da to ispravim,volim da probam dobro vino i da uvek imam flašu dobrog vina uz koju se može uživati da li sam ili sa prijateljima to ćemo već videti.

  2. Nemanja
    03:39, dana: 29/09/2011

    Veoma zanimljivo…Bavim se enologijom…Moracu da svratim do hotela Radmilovac da vidim kako je?


0