Vodič kroz vinski lavirint (br. 29)

30th avgust 2010

U želji da pomogne svojim čitaocima da se lakše snađu u širokoj ponudi vina u našim prodavnicama, časopis Vino i ovaj put, vodi svoje čitaoce kroz pravi vinski lavirint, probajući i ocenjujući vina iz prometa.

Rezultate ocenjivanja možete pogledati u obliku pdf dokumenta OVDE.

Način pribavljanja uzoraka i rad komisije koja ocenjuje vina je ostao isti.

Uzorci koji se ocenjuju su originalno flaširani i uzeti iz maloprodaje a za ovaj broj časopisa, uglavnom direktno od proizvođača. Da bi se postigla puna objektivnost za vreme ocenjivanja, komisiji nisu dostupni podaci o vrsti vina i imenu proizvođača. Originalna flaša vina iz koje se sipa ocenjivačima, nalazi se u neprovidnoj vrećici.

Vina se ocenjuju od 0-100 poena. Uz svako vino dat je kratak komentar o utisku koje je vino ostavilo na komisiju. Pored same ocene procenjuje se koliko takvo vino može još da odleži u podrumu a da pri tom ne promeni bitno svoje karakteristike, ili da ih eventualno poboljša. Navedeni su i podaci o temperaturi koja je najbolja za konzumiranje tog vina kao i cenu kod proizvođača u vinariji po kojoj se to vino može kupiti. Za ona vina iz uvoza navodimo cenu koju nam je saopštio uvoznik.

Za ovu priliku ocenjivali smo 27 uzoraka CRVENIH VINA. U komisiji su bili prof. dr Slobodan Jović, Miroslav Radojčin predsednik udruženja somelijera Srbije, Ivica Stojanović somelijer, Aleksandar Petrović asistent kod prof. Jovića i Nikola Jančić časopis VINO.

Tags: ,Komentarisanje je zatvoreno.


0