Vodič kroz vinski lavirint (br. 31)

31st maj 2011

crveno vino čašaU želji da pomogne svojim čitaocima da se lakše snađu u širokoj ponudi vina u našim prodavnicama, časopis Vino i ovaj put, vodi svoje čitaoce kroz pravi vinski lavirint, probajući i ocenjujući vina iz prometa.

Rezultate ocenjivanja možete pogledati u obliku pdf dokumenta OVDE.

Način pribavljanja uzoraka i rad komisije koja ocenjuje vina je ostao isti. Uzorci koji se ocenjuju su originalno flaširani i uzeti iz maloprodaje a za ovaj broj časopisa direktno od proizvođača. Da bi se postigla puna objektivnost za vreme ocenjivanja, komisiji nisu dostupni podaci o vrsti vina i imenu proizvođača. Originalna flaša vina iz koje se sipa ocenjivačima, nalazi se u neprovidnoj vrećici.

Vina se ocenjuju od 0-100 poena i uz svako je dat kratak komentar o utisku koje je vino ostavilo na komisiju. Pored same ocene vina procenjuje se koliko takvo vino može još da odleži i u podrumu a da pri tom ne promeni bitno svoje karakteristike, ili da ih eventualno poboljša. Navedeni su i podaci o temperaturi koja je najbolja za konzumiranje tog vina.

Za ovu priliku ocenjivali smo 33 vina i to 16 belih, 4 rozea i 13 crvenih. U komisiji su bili prof. dr Slobodan Jović, prof. dr Ninoslav Nikičević i Nikola Jančić (časopis VINO). 1. Живан М.Лајшић
  20:25, dana: 12/08/2011

  Поштоваи,
  Прошле године посетих моју синовицу у Земуну и том приликом сам пробао једно бело и црно вино из села Миличинице код Ваљевске Каменице у Србији.
  Нисам експерт за вина али мени се јако допало Миличанско вино како по укусу и тако по количини алкохола.
  Мене интересује да ли имате преглед овог краја и која је оцена Миличанског вина.
  Унапред хвала на одговор
  Живан М.Лајшић
  (из Шведске)


0