Smederevka

31st maj 2011

SmederevkaNema mnogo gradova u svetu, kao što je Smederevo, koji imaju tu čast da je za njihovo ime vezano ime vinove loze ili vina. Smederevo se, naravno ponosi time a još više zbog toga što se loza Smederevka smatra jednom od najpoznatijih autohtonih sorti Srbije. Nažalost, u posednjih petnaestak godina nepravedno je zapostavljena, čak i na smederevskom području gde je godinama bila vodeća sorta.Kada se spomene grad Smederevo, prva naša asocijacija koja nam se javlja je stara srednjevekovna tvrđava na obali Dunava, slika kao sa razglednice, zatim dolazi željezara Sartid a tek na kraju vino Smederevka, tako to izgleda danas veza sa Smederevom, nekima od nas. U stvarnosti, smederevsko vinogorje jedno je od najstarijih staništa vinove loz na Balkanu.

VINO I LOZA
SMEDEREVKA se smatra autohtonom sortom Srbije. Vrlo je rodna sorta, u nekim slučajevima pri intezivnom uzgoju i nezi može dati i preko 25.000 kg. grožđa po hektaru. Grozd je srednje krupan do krupan, kupast, poluzbijen. Bobica je krupna, okrugla ili blago izdužena, svetlozeleno žute boje na ukusu je malo nakisela.Sazreva u četvrtoj epohi, vrlo pozna sorta. Srednje je otporna na bolesti i dosta osetljiva na niske temperature. Grožđe nakupi i do 20% šećera, a pri tome zadržava visoke kiseline, 8-10 grama po litri pa i više. Uz neutralni ukus, visoke kiseline su glavne prednosti sorte koja je pogodna za sve vidove kupaže. Sem toga, grožđe dobro podnosi transport zahvaljujući rskavom mesu, pa se koristi za potrošnju u svežem stanju i deluje osvežavajuće. Smederevka je laka sorta za podizanje i eskploataciju. Nije posebno zahtevna u smislu zemljišta, dobro podnosi sve vrste špalirnog uzgoja, a rezidba na kondir se preporučuje na 3-4 okca, a luk na 6-8 okaca. grozdovi su prosečne težine 150-300 grama, koeficijent rodnosti 1,4-1,8.
Posebna prednost za rezače je ta što je izuzetno meka za rezidbu, i oštećeni delovi loze se vrlo brzo obnavljaju, pod uslovom da je i kondicija vinograda dobra.
Ova sorta daje grožđe veoma dobrog kvaliteta od koga se proizvode dobra stona vina. Vina dobijena od smederevke su prijatnog i osvežavajućeg ukusa, a još su bolja kada se kupažiraju sa kvalitetnim vinima rizlingom, semijonom ili belim burgundcem.
Neki stručnjaci smatraju da je veoma pogodna i za spravljanje penušavih vina. Imamo utisak da ovoj sorti nije data prava šansa da iskaže sve svoje kvalitete.
Vino Smederevka karakteriše žuto-zelena boja sa 10,5-12 % vol. alkohola i 6-8 g/l ukupnih kiselina sa puno svežine ali ipak blagog ukusa zbog čega je steklo veliki broj ljubitelja među potrošačima vina. Pored proizvodnje u Smederevskom vinogorju, ovo vino se proizvodi i u Zaječarskom regionu i u Makedoniji.

 

Pogodna klima i blage sunčane dunavske padine uticale su na to da se na ovom području razvije jedna autohtona sorta vinove loze, poznatu pod imenom Smederevka. Prisustvo vinove loze u smederevskom kraju seže u daleku prošlost. Još su Ilirska, tračka i keltska plemena gajila na ovom području vinovu lozu još pre dolaska rimljana na ove prostore. Kada je rimski car Domicijan ( 56 – 96. n. e. ) uveo zabranu gajenja vinove loze u provincijama na Balkanu, sadnja vinove loze i proizvodnja vina je utihnula. Ta zabrana je trajala stotinak godina sve dok, drigi rimski imperator, Marko Valerije Aurelije Prob ( 276 – 282. ) nije ukinuo ovu zabranu. Najpre, vojnici iz tih legija su počeli sade vinovu lozu zatim i stanovništvo na ovim područjima i to pre svega onu koja je i ranije tu uspevala. Po drugim izvorima vinovu lozu koja se ovde uzgaja na padinama uz Dunav, doneo je, kako legenda kaže, u III veku rimski imperator Prob. Međutim, činjenica je da i pored brojnih osvajanja i ratova, koji su se dešavala na ovom području, stanovništvo koje je naseljavalo ove krajeve, uspevalo je da sačuva do danas svoju tradiciju u proizvodnji grožđa i voća ali i autohtonu sortu vinove loze koja je kasnije nazvana Smederevka.

smederevka vinoO smederevskom grožđu i vinu pisalo se mnogo, dok se sam naziv “ Smederevka“ kao ime sorte u pisanim izvorima spominje tek u XIX veku.
Despoti Stefan Lazarević i Ðurađ Branković širili su još u 15. veku vinograde u krajevima oko Smedereva. U to vreme u vinogradima su postojale pimnice u kojima se moglo spavati i popiti vrč dobrog vina.Tada je trgovina vinom bila strogo nadzirana. Vinogradarstvu ovog kraja doprineo je i Miloš Obrenović, vođa Drugog srpskog ustanka koji je u porodičnom letnjikovcu na lokaciji Zlatni breg zasadio 36 ha vinograda, a na toj lokaciji se i danas proizvode kvalitetna vina.

Tradicija vinogradarstva Smedereva je veoma duga. O tome svedoči i vinski podrum PK „Godomin“. Smederevsko područje oivičeno Dunavom i Velikom Moravom, sa blago zatalasanim nizijskim reljefom, relativno stabilnom klimom i plodnim zemljištem, idealno je za gajanje vinove loze. Na svetskoj izložbi u Bordou 1882. godine smederevska vina dobila su značajna priznanja. Krajem 19 veka trgovci iz evropskih zemalja dolazili su i kupovali smederevsko grožđe i vino i zatim ga dalje prodavali u Švajcarskoj, Austriji, Francuskoj i drugim zemljama. Slavu smederevskog vinogorja proneo je i vinski podrum “Godomin”, sagrađen početkom XX veka.
U Smederevu se tokom cele godine održavaju mnogobrojne manifestacije, a svakako najznačajnija među njima je “ Smederevska jesen“ . Ova turističko – privredna manifestacija održava se svake godine krajem septembra, a posvećena je plodovima jeseni ( voću, grožđu i vinu), uz defile srednjevekovnih vitezova i bogat kulturno – umetnički program.

Nikola Jančić

Tags: , , ,  1. Velibor
    01:59, dana: 29/02/2012

    Pozdrav za sve Smederevce


0