Crveno vino usporava proces starenja

1st jul 2007

Godinama se crvenom vinu pripisuju raznovrsna korisna medicinska svojstva – od antikancerogenih, preko antiiflamatornih pa sve do prokardioloških. Danas, jedno istraživanje u Španiji pokušava da dokaže da crveno vino može imati korisno dejstvo u usporavanju starenja.

Istraživači koje predvodi prof. Dario Akuna Kastrovijeo sa Univerziteta u Granadi (Universidad de Granada) veruje da je visoka koncentracija melatonina u pokožici grožđa odgovorna za to svojstvo. Melatonin je hormon koji se prirodno proizvodi u ljudskom telu i smatra se da ima svojstva antioksidansa koji se bori protiv molekula koji oštećuju ćelije, uključujući i one odgovorne za starenje. Slobodni radikali kao što su azot i kiseonik imaju tendenciju da povećaju koncentraciju i potencijalno štetno utiču nakon 30-e godine života upravo zbog toga što telo prestaje da proizvodi dovoljne količine  melatonina koji bi se borio protiv njih. Na melatonin se gleda kao na efikasnu odbranu od efekata starenja koju ovi radikali mogu da učine. I druga hrana bogata melatoninom može imati korisno dejstvo, na primer ovas, kukuruz, višnje, luk, banane, pirinač itd.

Istraživanje se izvodi pod pokroviteljstvom Španske istraživačke mreže za  starenje. Za potrebe ovog istraživanja korišćeni su genetski modifikovani glodari. Rezultati su pokazali da miševi prestaju da proizvode melatonin prirodno negde oko svog 5 meseca što je ekvivalent od 30 godina kod ljudi, pri čemu su im ćelije postale osetljivije i podložnije oštećenjima. Takođe je ustanovljeno da je davanje melatonina ovim miševima pomoglo prilikom neutralisanja efekata oksidativnog stresa i inflamatornih procesa vezanih za starenje.

Iako se ova supstanca legalno može kupiti u Americi (koristi se za ublažavanje efekata vremenske razlike prilikom putovanja – „džetleg“ (eng. jetleg)) u Evropi još nije odobrena.

N. J.

Tags: , ,



Komentarisanje je zatvoreno.


0