Proizvodnja voćnih rakija vrhunskog kvaliteta

22nd mart 2016

Knjiga-Proizvodnja-vocnih-rakija-nikicevic-tesevic-rapsrodato

Izdavač:   Poljoprivredni fakultet u Zemunu; NIK-PRESS
Godina izdanja:
  2010
ISBN:   978-86-85471-02-5
Broj strana:   360
Dimenzije:   16×24 cm
Povez:   Tvrdi
   
CENA: RASPRODATO!

 

 

 

Na našem tržištu pojavila se nova sveobuhvatna knjiga o proizvodnji voćnih rakija. Autori ove monografije, prof. Dr Ninoslav Nikićević i prof. Dr Vele Tešević, dali su jedan celovit i stručan pristup ovoj temi. Knjiga je namenjena proizvođačima voćnih rakija ali je uspešno mogu koristiti i studenti kao udžbenik iz  oblasti jakih alkoholnih pića. Tekst je dat veoma pregledno što olakšava čitanje i izvlačenje bitnih celina. Pojedina poglavlja obrađuju:

  1. Klasifikacija jakih alkoholnih pića i sirovine za proizvodnju voćnih destilata
  2. Osnovi destilacije i rektifikacije
  3. Sazrevanje (starenje) i odležavanje voćnih destilata
  4. Prerada sirovina u voćne destilate
  5. Senzorna analiza voćnih rakija (degustacija)
  6. Mane i popravka kvaliteta voćnih rakija
  7. Tehnološke zanimljivosti (Da se zna…) korisni saveti

 

U prvom poglavlju su dati podaci o svojstvima najvažnijih sirovina za proizvodnju voćnih rakija. Poglavlje Osnovi destilacije i rektifikacije, na jasan i tehnološki čist način upućuje čitaoce u teoretske osnove proizvodnje jakih alkoholnih pića. Poglavlje 3 obrađuje sazrevanje i odležavanje voćnih rakija. U sledećem poglavlju predstavljen je način tehnološke proizvodnje destilata kako u industrijskoj proizvodnji tako i u domaćoj radinosti. Pored toga autori daju i svoje preporuke za poboljšanje kvaliteta voćnih rakija u toj fazi proizvodnje. Zatim, predstavlja se proizvodnja pojedinih voćnih rakija: šljivovica, kajsijevača, breskovača,višnjevača, jabukovača i kalvados, kruškovača i vilijamovka, dunjevača, malinovača i kupinovača. Pored toga ima grožđanih rakija, konjaka i armanjaka itd. Sledi poglavlje o senzornoj analizi i degustaciji rakija što predstavlja dodatnu vrednost ove knjige. U poglavlju Mane i popravka kvaliteta voćnih rakija navedene su moguće mane koje se odražavaju kako na izgled tako i na miris i ukus voćnih rakija. Pored toga ukazano je na uzrok pojave tih mana ali i na sprečavanje njihovog nastajanja ali i otklanjanja. U delu, Tehnološke zanimljivosti, obrađeni su praktični problemi tehnoloških proračuna i zadataka: randman etanola iz različitih sirovina, razblaživanje etanola, kontrakciju zapremine i pripremu različitih koncentracija šećera. Pored toga u ovom poglavlju ima čitav niz veoma korisnih informacija, podataka, činjenica i pojmova koje čitaocu daju obilje novih saznanja.

 



Komentarisanje je zatvoreno.


0