Vodič kroz vinski lavirint (br. 34)

9th decembar 2012

ocenjivanje vina br. 34

U želji da pomogne svojim čitaocima da se lakše snađu u širokoj ponudi vina u našim prodavnicama, časopis Vino i ovaj put, vodi svoje čitaoce kroz pravi vinski lavirint, probajući i ocenjujući vina iz prometa. Način pribavljanja uzoraka i rad komisije koja ocenjuje vina je ostao isti. Uzorci koji se ocenjuju su originalno flaširani i uzeti, za ovaj broj časopisa, direktno od proizvođača. Da bi se postigla puna objektivnost za vreme ocenjivanja, komisiji nisu dostupni podaci o vrsti vina i imenu proizvođača. Originalna flaša vina iz koje se sipa ocenjivačima, nalazi se u neprovidnoj vrećici. Vina su ocenjivana od 0-100 poena i uz svako je dat kratak komentar o utisku koje je vino ostavilo na komisiju. Pored same ocene vina procenjuje se koliko takvo vino može još da odleži i u podrumu a da pri tom ne promeni bitno svoje karakteristike, ili da ih eventualno poboljša. Navedeni su i podaci o temperaturi koja je najbolja za konzumiranje tog vina.

Za ovu priliku ocenjivali smo 25 vina i to 12 belih, 4 rozea i 9 crvenih. U komisiji su bili prof. Slobodan Jović, prof. Ninoslav Nikičević, Miroslav Radojčin predsednik udruženja somelijea Srbije i Nikola Jančić Glavni i odgovornik urednik Časopisa VINO.

Rezultati ocenjivanja vina za broj 34.

Tags:  1. Redovno ocenjivanje vina iz slobodnog prometa « Saopštenja za javnost
    12:58, dana: 21/01/2013

    […] Pune rezultate ocenjivanja vina možete pogledati na sajtu Časopisa u okviru rubrike Ocenjivanje vina za broj 34. […]


0