Međunarodno priznanje našoj novinarki

6th maj 2012

Naša saradnica Milica Ostojić, koja živi i radi u Rimu, osvojila je nedavno značajnu novinarsku nagradu na Međunarodnom konkursu Regionalnog instituta za vinogradarstvo i vino iz Palerma. Konkurs je raspisan na međunarodnom nivou, sa ciljem da promoviše Siciliju, njenu kulturu, istoriju, tradiciju i vino.
Nagrade na ovom konkursu razvrstane su u osam različitih kategorija i to: za tekstove objavljene u dnevnom listu, radio emisiji, tv emisiji, nedeljniku, on-line novini, stručnom časopisu, časopisu za modu i periodičnom magazinu. Pravo da konkurišu imali su samo strani novinari koji su objavili tekstove sa temom pod zajedničkim naslovom „Sicilija – mediteranska zemlja“. Našoj saradnici Milici Ostojić ovu značajnu nagradu dodelio je kompetentni međunarodni žiri sastavljen od poznatih novinara iz nekoliko zemalja (Španije, Japana, Nemačke) kao i uglednih italijanskih stručnjaka za enokulturu za tekst “Vina sa ukusom vulkana”, koji je objavljen u časopisu VINO (br. 31, 2011). Dobitnicima iz sedam različitih zemalja nagrade su uručene u Palermu. U obrazloženju je navedeno i to da je Milica Ostojić „opisala sicilijansku realnost, otkrivši nam na novinarski specifičan način Etnu i njena vina i imenujući ovu zemlju kao jedinu u kojoj postoji pet godišnjih doba. Peto je doba iznenadne vatre vulkana zbog koga su vina sa njegovog područja osobena. Tekst Milice Ostojić odiše toplinom i ljubavlju prema ovoj teritoriji. Čitaocima u Srbiji i svuda gde se govori i piše srpskim jezikom iznela je mnoge pojedinosti koje možda o Siciliji nisu znali“.
Milica Ostojić otišla je u Rim nakon bombardovanja RTS 1999. godine. Pamtimo je kao urednika u redakciji „Aktuelnosti“ Informativnog programa Prvog programa RTS-a kao i voditelja brojnih emisija, među kojima se posebno ističu „Razgovor s povodom“ i „Otvoreni studio“. U Rimu je radila kao dopisnik Tanjuga i TV Vojvodine (za Dnevnik u 17 sati sa RTS). Osam godina saradnik je Radakcije za srpski jezik u RAI International. U Italiji piše za nekoliko časopisa i bavi se prevođenjem.

Tags:Komentarisanje je zatvoreno.


0