U poseti vinskom Zagrebu – IX VINOCOM 2014

20th decembar 2014

Vedrana-Tanovic-esplanada-2014Zagreb Vinocom, i ove godine, pokazao je zašto nam je jedan od najdražih vinskih festivala u regionu. Treću godinu u kontinuitetu, imali smo čast i zadovoljstvo da vidimo stare i upoznamo nove prijatelje te čujemo najrazličitije vinske priče i osetimo plemenite okuse izvrsnih vina. Iz godine u godinu, broj izlagača ali i poseta ljubitelja vina (nešto više od osam hiljada posetilaca) u stalnom je porastu pa je stoga lako uočljivo kako zajedno, elegantno, osvajaju funkcionalni i otmeni prostor hotela Esplanada.

Deveti po redu, Zagreb Vinocom održao se je poslednjeg vikenda novembra meseca. Nekima od nas, to je bio i dobar povod da nostalgično nazdravimo Danu republike, prazniku koga smo nekada, uz bogatu trpezu, zajedno proslavljali. Kada smo već spomenuli trpezu, treba napomenuti da je i ove godine, pored izlagača vina, bilo prisutno i kvalitetno društvo ponuđača hrane. Šetnja dvoranama hotela Esplanada bila je upotpunjena ukusnim zalogajima delikatesnih sireva, maslinovog ulja i pršuta. Vrhunski plavac i sir uronjen u maslinovo ulje nosi onaj mediteranski šmek uz koji lako zaboravite koje je trenutno godišnje doba. Takođe, ne smeta vam gužva u okrugloj Smaragdnoj dvorani, gužva u svakoj dvorani jer su svi oko vas lepo raspoloženi, nasmejani i dobronamerni. U hodnicima ulaza u dvorane čućete ponekad i da društvo spontano zapeva. Kao i svako i ovo eno gastro druženje okuplja različit svet. Neko je došao da hedonistički kuša vina i uživa a neko da napravi kontakte sa izlagačima i dogovori buduću poslovnu saradnju. Koliko je izlagač šarmantniji i ležerniji u komunikaciji, utoliko su veće šanse da čujete elokventne i duhovite priče koje vam izlagači, pored vina a o vinu, nude.

esplanada 2014

Moja strategija obilaska izlagača, u velikoj meri, određena je mojim prijateljstvima, dragim ljudima koji se profesionalno bave eno-gastro čarolijama i koji će izvesno u dane sajma biti u Esplanadi te me savetovati i nagovarati da probam vina po njihovoj preporuci. Ljubav prema vinima i moje početno znanje utemeljio je Saša Špiranec, vrsni hrvatski enolog. Imala sam privilegiju da gostujem na par Sašinih radionica gde su se „pušila“ najbolja hrvatska vina i gde sam naučila da prepoznajem dominantne okuse i kombinacije voća od kojeg su vina pravljena. Da naučim više o proizvodnji vina pobrinulo se je više vinarija odnosno prijatelja (Kozlović, Rožanić – ove godine nije bio prisutan na sajmu), Degrassi, Kutjevo, Kupinovo vino, Kupilek Jambrešić…). Sveže, konkretne i korisne informacije o vinima i vinskim događajima uvek ćete naći na blogovima ili Fejsbuk objavama Barbe (Darko Baretić), Lade Radin (Taste of Croatia), Lucije Bilandžić (Pleasure Seekers Croatia) i Nataše Dević. Naravno, nabrajam vam one vinoljubce koji su mene uveli u čudesni svet  vina a njih je mnogo u Hrvatskoj. I svako ima svoju strategiju obilaska i izbora izlagača. Neko će se voditi po vinarijama odnosno kvalitetu njihovih proizvoda, neko po poslovnim prioritetima i afinitetima (godišnja količina proizvodnje), neko će prednost dati novim obećavajućim imenima, neko će tematski izabirati: bela, crvena, desertna vina… Koju god strategiju da izaberete, svima nam je meta ista – vina.

vinocom 2014Značajan deo festivala predstavljaju i radionice. One traju 45 minuta, neke od njih su besplatne a za neke učešće dostiže i do 900 kuna (118 eura). Cena je naravno određena renomeom osobe koja vodi radionicu kao i temom kojom se radionica bavi ali i delikatesnim vinima koje možete probati ekskluzivno samo na radionici (prezentacija turskih vina Corvus, bordoška biodinamička vina, šampanjci Krug kuće Miva i sl.).

Posebnu pažnju nam je privukla Udruga Renato – kuhari bez granica, na čelu sa akademikom kulinarstva Brankom Ognjenovićem. Naime, ekipa majstora kuvara pripremala je specijalitete koja su nuđena po promo cenama dok je prihod bio namenjen za UZV pregled srca dece. Cilj akcije bila je pomoć u vidu pregleda i prevencije srčanih oboljenja najmlađih članova zajednice. Gost kuvar u ovoj akciji bio je i naš šef Uroš Urošević.

Organizaciono ovaj festival dostiže i ispunjava visoke standarde u svetlu ovakvih i sličnih manifestacija. Sponzorski pul je jak i respektabilan (Peugeot-Citroen). Pored brojnih domaćih, prisutno je dosta gostiju iz inostranstva (poznati vinari iz Francuske, Italije, Španije…).

NAGRADE 2014.

Od svih najbolje ocijenjenih bijelih mirnih vina:
RAJNSKI RIZLING kasna berba 2007 – ENJINGI 

2. Graševina premium 2010 – Vina Antunović
3. Chardonnay premium sur lie 2011 – Vina Antunović

 

Od svih najbolje ocijenjenih crvenih mirnih vina:
MALBEC MAI 2008 – KAIKEN MONTES (Argentina)

2. Ciconia nigra 2011 – Josić
3. Zlatan plavac grand cru 2010 – Zlatan otok (Zlatan Plenković)

 

Najbolje ocijenjeni pjenušac
CLASSIC  brut nature – TOMAC

Najbolje ocijenjeni visoki slatki predikat i ukupno najbolje ocijenjeno vino
SIVI PINOT 2011 Ice Wine / ledena berba – BODREN

Kristalna zvijezda za najbolje vino od autohtone hrvatske sorte grožđa:
Zlatan plavac grand cru 2010 – Zlatan otok (Zlatan Plenković)

 

U velikom finalu bilo je 19 vina, uglavnom hrvatskih i četiri inostrana. U komisiji: aktuelni somelijerski prvak kontinentalne Hrvatske Darko Lugarić iz zagrebačkog restorana Agava, Esplanadin somelijerski veteran Ivan Šneler, zatim enologinja Vuglec-brega Jasminka ŠaškoIvan Dropuljić, direktor festivala Zagreb Vino &Culinaria.com, te novinari i organizatori Vinskih zvijezda Vitomir Andrić, Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik. Vina je točio Tomislav Kušanin.

Svaka poseta Esplanadi i sajmu vina Zagreb Vinocom meni donese radost viđanja prijatelja, sticanja novih poznanstava, znanja o vinima ali i otkrivanja novih inspirativnih vinskih okusa. Zato toplo preporučujem našim čitaocima i ljubiteljima vina da, krajem godine u novembru, posete Zagreb i pridruže se ovoj divnoj vinskoj manifestaciji. Sledeće godine (2015) održaće se 10. jubilarni sajam. Jubileji su uvek zgodne prilike za nove početke.

 

P.S. Pogledajte zvaničnu galeriju fotografija sa Festivala

Vedrana Tanović, Lidija Giuliani

Tags: ,Komentarisanje je zatvoreno.


0