Vodič kroz vinski lavirint (br. 32)

11th decembar 2011

U želji da pomogne svojim čitaocima da se lakše snađu u širokoj ponudi vina u našim prodavnicama, časopis Vino i ovaj put, vodi svoje čitaoce kroz pravi vinski lavirint, probajući i ocenjujući vina iz prometa.

Rezultate ocenjivanja možete pogledati u obliku pdf dokumenta OVDE.

Način pribavljanja uzoraka i rad komisije koja ocenjuje vina je ostao isti. Uzorci koji se ocenjuju su originalno flaširani i uzeti iz maloprodaje a za ovaj broj časopisa direktno od proizvođača. Da bi se postigla puna objektivnost za vreme ocenjivanja, komisiji nisu dostupni podaci o vrsti vina i imenu proizvođača. Originalna flaša vina iz koje se sipa ocenjivačima, nalazi se u neprovidnoj vrećici.

Vina se ocenjuju od 0-100 poena i uz svako je dat kratak komentar o utisku koje je vino ostavilo na komisiju. Pored same ocene vina procenjuje se koliko takvo vino može još da odleži i u podrumu a da pri tom ne promeni bitno svoje karakteristike, ili da ih eventualno poboljša. Navedeni su i podaci o temperaturi koja je najbolja za konzumiranje tog vina.

Za ovu priliku ocenjivali smo 27 vina i to 11 belih, 1 roze i 15 crvenih. U komisiji su bili prof. dr Slobodan Jović, prof. dr Ninoslav Nikičević, asistent Aleksandar Petrović i Nikola Jančić (časopis VINO).

Tags: , ,  1. zarko
    14:34, dana: 22/12/2011

    pretplacen sam na casopis vino a volim da citam svaki clanak u kojem se pominje ime profesora jovica


0