Župa zemlja vina

8th decembar 2012

Vino je u Župi vekovima bilo sinteza svega što se moglo poželeti, znak moći, bogatstva, vlasti i izvor opstanka. Interesovanje župljana za održavanje ovog sajama bilo je veliko i za tu priliku organizovan je veoma bogat program. U prisustvu preosvećenog vladike kruševačkog, gospodina Davida, svečano je osveštan i otvoren “Prvi međunarodni sajam vina Župa 2012”. Pored svečane dodele priznanja najboljim vinarima održale su se i brojne degustacije i promocije proizvoda, bilo je više predavanja o vinu, posebno je bilo zapaženo i veoma posećeno predavanje prof. Slobodana Jovića, zatim sklapani su poslovi sa predstavnicima ugostiteljstva i trgovačkih kuća, odvijao se kulturno-umetnički program i drugo.

Pre početka samog sajma, desetak dana ranije organizovano ocenjivanje vina od strane stručne komisije. Za ukupnog pobednika i šampiona Prvog međunarodnog sajma vina Župa 2012. proglašena je Vinarska vizba Povardarje iz Negotino na Vardaru, Republika Makedonija, sa čak 13 osvojenih medalja od čega šest zlatnih. Nagradu šampion kvaliteta osvojila je Vinarija Zadužbine kralja Petra Prvog Karađorđevića iz Topole, sa osvojenih 7 zlatnih medalja. Šampion u kategoriji ružičastih vina (ružica i roze) je Vinarija Braća Rajković iz Gornjeg Zleginja za vino Sofia 2010.

U kategoriji crvenih vina šampion je Cabernet Sauvignon 2010 Vinarske vizbe Povardarje dok je u kategoriji belih vina pobednik Sauvignon Blanc 2010 vinarije Zadužbina kralja Petra Prvog Karađorđevića iz Topole.

Zaštitni znak prvog sajma vina -  Lady of AleksandrovacLady of Aleksandrovac 

Zaštitni znak prvog sajma vina je jedna mala figurina u srpskoj arheologiji poznata pod imenom “Lejdi of Aleksandrovac.” Pronađena je prilikom arheoloških iskopavanja u Vitkovačkom polju, četiri kilometra istočno od Aleksandrovca. Po mišljenju arheologa potiče iz peorida neolita. Prema rečima organizatora ova mala figurina prvih praistorijskih zemljoradnika predstavlja u današnje vreme smisao postanka i opstanka na prostorima Župe.

 

Kao neprikosnoveni čuvar viševekovne tradicije vinogradarenja i vinarenja u Župi Aleksandrovačkoj, osnovan je Muzej vinarstva i vinogradarstva. Smešten je u starom vinskom podrumu Poljoprivredne škole u Aleksandrovcu izgrađenom 1925 godine sa zadatakom da skuplja, naučno obrađuje, publikuje, čuva i izlaže predmete, sprave i alate, kojima se dokumentuje istorijski razvoj vinogradarstva i vinarstva u Srbiji.

Muzej se bavi i organizacijom kulturnih sadržaja, a istovremeno ima veoma zapaženu ulogu u razvoju vinskog turizma Župe i Srbije. Muzej je nosilac organizacije Svetotrifunskih svečanosti u ovom delu republike.U tim danima kada vinogradari, vinari i voćari slave svog zaštitnika Svetog Trifuna u okviru Sabora vinogradara i voćara koji je već davno tradicija u ovom srpskom zamku vina uz veliku pomoć Prof. Dr Slobodana Jovića, organizuju se ocenjivačke izložbe vina i rakija na kojima ne samo župski vinari proveravaju kvalitet svojih proizvoda takmičeći se za vredna priznanja i nagrade. Upravo takve aktivnosti Muzeja, pored brojnih drugih pogodnosti uticale su na donošenje odluke o organizaciji Prvog međunarodnog sajma vina “Župa 2012” koji je održan u Aleksandrovcu 20. i 21. aprila ove godine. Osim velikog broja dokumenata, alata, pribora i sprava u ovom jedinstvenom Muzeju na adekvatan način predstavljene su i Župske poljane, stara vinogradarska naselja sezonskog tipa u kojima su vinogradari iz udaljenih planinskih sela Župe i Kopaonika, stanovali u vreme radova u svojim vinogradima u toku leta i jeseni dok se ne završi berba i dok ne stignu mlada vina, sve do uoči zimskih slava i Božića. A tada su vina u mešinama na konjima iz Poljana donosili u svoje domove naveliku radost ukućana i gostiju. Danas je toga sve manje ali uspomene se čuvaju u dvadesetak koliko ih je preostalo na prostoru Župe. U Muzeju vinarstva se mogu videti na brojnim panoima, fotografijama.

Zbog svoje specifičnosti i široke lepeze aktivnosti Muzej vinarstva rado posećuju turisti iz zemlje i sveta tokom cele godine. Najradije to čine u vreme velikih i tradicionalnih manifestacija „Župske berbe”, „ Svetotrifunskih svečanosti”, “ Župskog kulturnog leta”, ali i drugim prilikama, kada pored Muzeja mogu obići i pedesetak župskih malih vinara i vinarija, čuveno župsko vinogorje, “Vino Župu” najveću kompaniju za preradu grožđa i voća, jedan od tri srednjevekovna manastira iz XIV veka ( Drenča, Rudenice i Pleš), srednjevekovni grad Koznik i druge znamenitosti vinorodne Župe.

N. J.

Tags: ,



Komentarisanje je zatvoreno.


0