Pošip – ponos korčulanskih vinara

11th decembar 2011

Avgusta ove godine, uprkos oubičajeno velikim vrućinama, vinogradi Pošipa u dugačkom polju u podnožju korčulanskog mesta Čara, usred kojih je smeštena crkvica Gospe od Čarskoga polja izgrađena u XIV veku, zračili su zelenilom svoje sveže opojnosti… Enološki pejzaž i arhitektonski oblikovan kamen u mnogome podsećaju na ambijent Božolea ili Provanse. Lokaliteti oko Čare, koja se nalazi negde na polovini puta od Blata, najnaseljenijeg mesta smeštenog u unutrašnjosti ostrva prema gradu Korčuli, po priznanjima mnogih lokalnih ali i kontinentalnih poznavalaca, pružaju idealne uslove za gajenje ove plemenite autohtone korčulanske sorte belog grožđa nastale spontanim ukrštanjem drevnih lokalnih sorti Zlatarice bijele i Bratkovine bijele.

Dr Zoran Pavlović

———
Ostatak teksta možete pročitati u štampanom izdanju

Tags: , 1. Mirjana Brajkovic
  22:00, dana: 30/01/2012

  Molim vas da mi date blize podatke o proizvodjacia Posipa, njihove kontakte, volela bih da bolje upoznam vino i generalno dalmatinska vina.

  Hvala Vam unapred

  Mirjana

 2. Mirjana Brajkovic
  22:02, dana: 30/01/2012

  Sta znaci URL

 3. Đorđe Jančić
  09:34, dana: 31/01/2012

  URL (skraćenica od Uniform Resource Locator) označava adresu nekog sajta. Na primer, url časopisa Vino je www. casopisvino. co.rs


0