Kuvano vino – zimska čarolija

1st april 2006

Kod nas je kuvana rakija, u narodu poznata kao „šumadijski čaj“, nezaobilazan deo svake zimske javne manifestacije. Ponekad je dovoljno samo da prođete pored kazana u kome se rakija kuva i već vam se na licu pojavljuje blaženi osmeh – signal one prijatne opijenosti.

Uživanje u kuvanom vinu, međutim, uvek donosi bar jedan stepen višeg zadovoljstva u hladnim zimskim danima, pogotovo kod onih koji nešto znaju o toplim napicima.

Kuvanje vina se pripisuje još Hipokratu, po kome je takvo vino i nazvano hipokris. Ovakvo vino je smatrano za izrazito zdrav napitak, posebno zato što u prošlosti voda baš nije ispunjavala najviše sanitarne standarde.

Kuvano vino se pravi u mnogim zemljama – u Nemačkoj se zove glühwein, u Francuskoj vin chaud, u Italiji vin brulé, a u Skandnavskim zemljama je poznato pod imenom glogg.

Recepti su različiti ali je, u osnovi najčešće reč o dobro zagrejanom crvenom vinu, dodatno zaslađenom i začinjenom cimetom, karanfilićem ili oraščićima. Negde se dodaju i med, limun i čaj.

Prilikom kuvanja vina mora se obratiti pažnja na nekoliko stvari.

Prvo i najbitnije je da se ovom poslu pristupi u dobrom raspoloženju i u dobrom društvu, jer je za kuvano vino presudna pozitivna atmosfera.

Drugo, bitan je odabir dobrog, kvalitetnog vina, koje mora da ima pun ukus, da ne bude previše oporo, a sve ostalo urade začini i šećer.

Treće, vino se greje skoro do tačke ključanja ali ne sme da proključa jer će izgubiti dosta od traženog ukusa.

Za kraj, predstavljamo vam jedan recept, pomalo neuobičajen za naše prostore, ali koji je uspešno isproban. Zahvaljujući tom receptu autor ovih redova je proglašen za „majstora kuvanog vina“, a novostečena titula je proslavljana do kasno u noć.

Recept podrazumeva sledeće:
  • kriška limuna (sa korom)
  • kriška pomorandže (sa korom)
  • 1 litar crvenog- crnog vina
  • šipka cimeta
  • karanfilić
  • čašica vinjaka/konjaka
  • četiri kašike šećera
  • biljni ili voćni čaj (savet-šumsko voće)

Operite limun i pomorandžu i isecite ih na kriške. Sipajte vino u posudu i polako zagrevajte. Dodajte komade voća, karanfilić i vinjak. Promešajte s vremena na vreme i sačekajte dok ne bude vrelo. Dodati šipčicu cimeta, sve vreme vodeći računa da vino ne proključa. Dodajte šećer, sipajte u čaše i stavite kesicu čaja.

Đorđe Jančić

Tags:



  1. Dragan
    20:09, dana: 03/10/2011

    Evo ja cu ostaviti prvi komentar 🙂
    Trazim na internetu dobar recept i ovaj mi se ucinio nekako najboljim. Sutra uvece cemo moja supruga i ja da uzivamo bas uz ovaj recept i pripremljeno vino 🙂

  2. Dejan
    10:57, dana: 18/02/2012

    Ja sam juce ovo probao sa drustvom i extra je !!!


0