Na dobrom putu

12th april 2010

Iako je Hrvatska zemlja dugačke turističke tradicije, zadnjih je godina redefiniranje njenog turističkog imidža postalo neminovno s obzirom na sve veću konkurenciju i novonastale trendove. Svijet je sve manji, informacije lako dostupne. Turist današnjice promijenio se, a to vrijedi, kako za „zapadnjake“, tako i turiste iz naše regije. Svoj novac potrošit će tamo gdje se nudi nešto zanimljivo i drugačije, nešto što kod kuće nemaju. Upravo tu nastaje niša pogodna za razvoj specifičnih oblika turizma – ponuditi nešto lokalno, specifično, i – vrhunsko! Vino?

Bez obzira na sve bolja vina koja proizvodimo i sve veće količine, vrhunsko vino u Hrvatskoj još nije zauzelo prave pozicije, niti u svakodnevnom životu, niti u turističkoj ponudi. No, i tu se stvari mijenjaju. Zanimljiva je i pohvalna činjenica da inicijative često kreću od strane samih vinara. Oni su ti koji razmišljaju o vinu (i) kao turističkom proizvodu, kao faktoru radi kojega će ljudi (s)krenuti na put. Logika nije niti najmanje pretjerana, jer sve je više onih koje strast za vrhunskom hranom i/ili vinom tjera na bliža i dalja putovanja. Mnogo je po tom pitanju napravljeno diljem Hrvatske, ali puno je toga što tek treba napraviti. U tom smislu najdalje je otišla Istra. Najvažnija i najveća vinska smotra, koja već godinama privlači veliki broj posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske, ali i inozemstva, svakako je Vinistra. Vinistra kao udruga i kao projekt, fantastičan je primjer promišljanja Istre kao vrhunske vin(ar)ske destinacije. Isto tako, zorni je primjer da udruženi nastupi i zajednička promocija imaju više prednosti nego nedostataka. U regijama i zemljama koje su male, i koje nemaju velike količine za masovni izvoz, proizvođači imaju šanse tek nakon što prepoznatljiv postane kraj iz kojeg dolaze. Upravo to dogodilo se i s Istrom, koja je postala svojevrstan brand, jednako kao i malvazija, donedavno potcjenjivana sorta. U Istri je sretno spojena postojeća tradicija sa privlačnom i spretnom prezentacijom najboljeg što ta regija nudi. Festivali, kušanja, sajmovi, vinske ceste, dani otvorenih podruma kroz cijelu su godinu na raspolaganju slučajnim putnicima u prolazu ili ljudima koji će doći iz druge države zbog jednog određenog vinara, vina ili restorana. Nažalost, Istra je jedina dio Hrvatske gdje ta priča uspješno (i sve bolje) funkcionira. Regija koja će mnoge asocirati na vrhunska crna vina, svakako je Dalmacija. I zaista, neka od najboljih hrvatskih vina rade se upravo na strmim obroncima Hvara i Pelješca. No, vinski turizam na tim mjestima tek nalazi svoje mjesto u turističkim brošurama. Ukoliko se potrudite, možda pronađete ponudu tzv. „vinskih izleta“, ali uglavnom ćete se morati osloniti na same sebe, kartu i vodič. A za vidjeti i kušati zaista ima mnogo toga.

Vinske ceste projekt su koji je započet u mnogim vinorodnim krajevima Hrvatske, ali oni koji su ih osmislili ponegdje su zaboravili da nije dovoljno postaviti putokaze, nego iza njih mora stajati kvaliteta radi koje se isplati skrenuti s puta. Prema tome, kada se čovjek uputi po mnogim vinskim cestama koje imamo, najviše će sreće imati na Plešivici ili u Baranji, a i tamo je poželjno unaprijed se informirati, svakako i najaviti. U vinsko–turističkom smislu bude se i drugi krajevi Hrvatske – Zagorje, Međimurje, Slavonija. Na svakom od tih područja izgrađene su ili obnovljene prekrasne vinarije sa reprezentativnim podrumima, koje se isplati obići. Turistički potencijal raznih vinarskih praznika i svetkovina uz koje se vezuju živopisni običaji i tradicije, zatim, berbe u ekstremnim uvjetima jadranskih otoka ili ledene noćne berbe Zagorja i Slavonije mali su kamenčići u mozaiku priče o hrvatskoj vinskoj tradiciji koja zahvaljujući modernim tehnologijama ponovo postaje važan segment gospodarstva, i, što je važnije – način života. Kada se sve zbroji, nudi se mnogo toga, ali su male tajne zasad poznate uglavnom zaljubljenicima i poznavateljima vinske scene u Hrvata. Stvari se kreću, i uskoro će, nadajmo se, vinski turizam postati jedan od najzanimljivijih segmenata hrvatske turističke ponude.

Lada Radin, dr vet. med

Tags: , ,Komentarisanje je zatvoreno.


0