Medovina

9th decembar 2012

Medna alkoholna pića (II)

medovinaMedovina je prvi alkoholni napitak koji je čovek koristio. Ona se oduvek vezivala uz pojmove plodnosti, snage, zdravlja i mudrosti. U vreme srednjeg veka bilo je puno ratova i sukoba, pa je puno muških potomaka predstavljalo svojevrsnu sigurnu budućnost svakoj porodici. Nekad je bilo rašireno verovanje da mladenci, ako svakodnevno konzumiraju medovinu, mogu očekivati muškog potomka. To verovanje i nije bilo daleko od istine. Nauka ukazuje na to da aciditet (pH) i slast medovine ima uticaja na aciditet ženskog organizma, a to može imati uticaj na pol budućeg potomka.

Medovina je jedno od najstarijih alkoholnih pića koje su Sloveni otkrili. Med, kao osnovna sirovina, bio je lako dostupan u prirodi, koristio se za ishranu, a vremenom se dodavao raznim napicima i tako je nastala medovina. Medovina se dobija alkoholnom fermentacijom rastvora prirodnog meda, a postupak kojim se dobija isti je kao u proizvodnji vina. Prema nekim ispitivanjima, medovina sadrži oko 13 % v/v etanola, 5% ekstrakta i 0,17 % mineralnih soli. Može da se proizvodi kao alkoholno i kao bezalkoholno piće, prijatne je arome i ukusa. Medovina nije veštačko piće, naprotiv ona je prirodni proizvod sličan vinu, pošto se osnovni sastojci med, odnosno grožde, pod uticajem alkoholog vrenja, pretvaraju u etanol i CO2. Kao što kod vina, ukus i kvalitet zavise od sorte grožda i njegovih osobina, tako i kvalitet medovine zavisi od vrste meda, načina njegove proizvodnje i starosti. Medovina je piće za koje tvrde da popravlja krvnu sliku, okrepljuje organizam, poboljšava apetit, ali i usporava starenje.

Medovina je u to vreme bila narodno piće mnogih evropskih naroda. Najstarija pisana saznanja potiču još iz vremena starih Grka, Egipćana i Rimljana. Medovina se spominje u pisanju Platona, Homera, Plinija. Sloveni su prednjačili u proizvodnji i konzumiranju toga napitka, često nazivanog «piće kraljeva i Bogova». Vikinzi su medovinu davali svojim vojnicima, verujući da će im dati snagu za borbu.

Lekovitost medovine

Lekovitost medovine kao i meda poznata je od davnina, a tek u poslednje vreme je otkriveno da je to zbog njegovog antimikrobnog delovanja. Poznato je da med zaustavlja rast i razmnožavanje širokog spektra mikroorganizama. Medovina kao proizvod od meda, sigurno zadržava mnoge lekovite osobine meda. Dodajući medovini razne lekovite biljke i aromatične začine, to delovanje medovine na ljudsko zdravlje se pojačava.

Sadržaj etanola u medovini varira od 10-15 %v/v kod klasične medovine, pa sve do 18 %v/v kod posebnih vrsta. Medovina sa nižim sadržajem etanola konzumira se posle jela, a ona aromatičnija i jača pije se u malim količinama kao aperitiv i uglavnom pre jela. Medovinu je dobro konzumirati i leti i zimi. Leti se pije hladna, sa ledom i kriškom limuna, a zimi se može piti i topla zagrejana na 50-60 0C. Otkriveno je da medovina sadrži celokupan kompleks vitamina B, kao i neke druge esencijalne materije koje utiču na plodnost. Ali tu ne prestaju njeni “lekoviti” dometi. Medovina ima i antialergijska svojstva, mikropolen koji podiže imunitet, deluje i antikancerogeno, antibakterijski, a sve zato što je od meda.

Proizvodnja medovine

proizvodnja medovineKod proizvodnje medovine uvek je prisutna dilema, da li medovinu proizvoditi po starim (tradicionalnim) receptima, ili koristiti savremene metode koje se koriste u proizvodnji vina. Nekad se medovina proizvodila tradicionalnim postupkom, a tako dobijena bila je lako kvarljiva, te se nije mogla dugo čuvati. Pasterovim otkrićem kvaščevih gljivica, i pravilnim provođenjem postupka fermentacije medovina dobija na kvaliteti. Današnja tehnologija omogućava proizvodnju stabilne i kvalitetne medovine, koja objedinjuje tradicionalni i savremeni postupak proizvodnje.

Po tradicionalnoj recepturi može se proizvesti dobra medovina, ali samo dobri znalci će u tome i uspeti. Obično se dogodi zastoj u fermentaciji, oksidacija, gorčina, gljivice, bakterije i niz drugih problema. Enološki postupci i preparati koji se koriste u savremenoj proizvodnji nisu štetni za zdravlje i osiguravaju daleko bolji proizvod u odnosu na tradicionalni način proizvodnje. Klasična medovina je prirodni napitak zlatne boje, opojnog i slatkastog ukusa. U njenoj pripremi ne koriste se nikakvi dodaci koji bi uticali na aromu i miris medovine. Pored klasične medovine u svetu se proizvode i druge vrste medovine, a pored klasičnih sastojaka (med, voda, vinski kvasac) dodaju se i razne aromatične biljke, začini, sokovi, voće, grožđe i td.

 

 

Ovo je odlomak teksta – punu verziju možete pročitati u štampanom izdanju časopisa VINO br 34.

Prof. dr Ninoslav Nikićević
Dipl. inž. Đorđe Damljanović

Tags: , , ,  1. Izašao je novi broj časopisa Vino « Saopštenja za javnost
    14:08, dana: 12/12/2012

    […] Pored ocena vina iz slobodnog prometa, ovaj broj u sebi sadrži nekoliko tekstova koji se bave zdravstvenim aspektima vina kao i vezom alkohola i mamurluka. Takođe, u ovom broju se nalazi i nastavak jako popularnog teksta o alkoholnim pićima od meda – medovini i medici. […]


0