Vino i muzika

1st novembar 2006

Vino, ljubav i muzika, taj neprevaziđeni trougao vešto ruši barijere među polovima  stvarajući simfoniju erotičnosti i blage opijenosti. Možda je njihova tajna veza u tome što se zadovoljstvo i ta doživljena opijenost mnogo teže iskazuje rečima već više lebdi kao neko stanje duha. Vino i muzika, valjda, odvajkada žive u neraskidivoj simbiozi jer kakav bi nam to život bio bez pesme i vina kako  reče pesnik.

Profesor muzike Radomir Janković, veliki  ljubitelj vina, u svom bogatom kompozitorskom stvaralaštvu komponovao je mnogo pesama u kojima je vino bilo inspiracija. Koristeći stihove Bore Stankovića a u saradnji sa prof. dr Slobodanom Jovićem komponovana ODU VINU čiji notni zapis mi donosimo.

RADOMIR J. JANKOVIĆ – profesor muzike i kompozitor

Rođen 1933. u Pirotu. S nepunih 19 godina postao je najmlađi nastavnik u istoriji učiteljske škole u Aleksincu, a na Muzičkoj akademiji u Beogradu zbog izvanrednih rezultata oslobođen je diplomskog ispita. Kao profesor muzike na Akademiji za vaspitače proveo je ceo radni vek punih 36 godina. „Album kompozicija za harmoniku“, prva je Jankovićeva knjiga, koju je 1961. objavila beogradska „Prosveta“. Od tada, za 45 godina stvaralaštva, potpisao je više od 150 dela iz oblasti harmonike, klavira, orgulja, solo pevanja itd. od kojih su mnoga doživela i po nekoliko izdanja. Među njegovim najznačajnijim delima su: „Čitanka za klavijature“, „Bukvar za harmoniku“, „Majine minijature“, „Hristinine kanurice“…

Recenzent je mnogih muzičkih izdanja i ko-autor brojnih knjiga, koje su nezaobilazni putokazi za muzičko stasavanje.

Među priznanjima kojima je ovenčan rad profesora Jankovića je i Nagrada za životno delo grada Pirota (u organizaciji „LEMEK“-a), 15 Povelja, od kojih izdvajamo: dve Povelje Karađorđevića, Povelju Izdavačke kuće „Prosveta“ iz Beograda, Akademije za vaspitače i „Note“ iz Knjaževca.

Tags: , , ,



Komentarisanje je zatvoreno.


0