Kaberne fran (Cabernet Franc)

25th januar 2011

Otac Kralja

Cabernet franc etiketaDa bi se došlo do porekla ove veoma dobre i značajne vinske sorte grožđa mora se zaći daleko unazad u istoriju nastanka vinogradarstva, i to sve do starog Rima. Kao što je poznato Rimljani su u svojim osvajačkim pohodima širili svoju civilizaciju u provincijama koje su držali pod kontrolom. Veruje se da su tada doneli vinovu lozu i na prostore Bordoa i verovatno i neki varijetet Kaberne frana. Na tom području kaberne se sasvim dobro odomaćio i zbog toga se danas smatra da današnji Kaberne fran potiče iz jugozapadnog dela Francuske sa područja Bordoa, posebno oko gradića Saint Emilion. Pored Bordoa, široko je rasprostranjen i u oblasti Pomerol kao i u dolini reke Loare. Neki francuski istoričari vina kažu da je još davno u 17 veku, kardinal Rišelje, iz Bordoa doneo prve reznice ove loze i dao nalog izvesnom igumanu Bretonu koji je službovao u jednom manastiru u dolini reke Loare da je tu posadi i pažljivo neguje. Ona se na tom prostoru lepo primila, razmnožila i danas je jedna od najzastupljenijih sorti u dolini Loare. Po igumanu Bretonu Kaberne fran još uvek se u ovoj dolini naziva Breton.
Cabernet francLoza i grozdovi Kaberne frana po svom izgledu veoma su slični Kaberne sovinjonu. Međutim razlikuju se po nekoliko bitnih osobina. Kaberne fran bolje podnosi oštrije zime i nešto hladniju klimu ali što je važno sazreva desetak dana pre kaberne sovinjona što može da igra važnu ulogu kada dođe vreme za berbu grožđa. Sa druge strane, Kaberne fran osetljiv je u proleće na kasne mrazeve što nije baš nabolja preporuka za sadnju na nekim lokalitetima. Vina Kaberne fran su u principu voćnijeg ukusa i sa izraženim vegetativnim tonom, sa manje tanina i nižim aciditetom ali često i ne toliko punog ukusa u odnosu na Kaberne sovinjon.
Specifične arome koje se mogu zapaziti u Kaberne franu zavise kako od regiona u kojem se gaji tako i od stila i načina proizvodnje. Ono što se najčešće prepoznaje u aromi i na ukusu su: paprika babura, malina, jagoda, šljiva, višnja, list duvana, ljubičica, začinski tonovi, toga može biti još ali ovo su najčešći. Zbog svih tih svojih dobrih osobina Kaberne fran se obično koristi za kupažu sa Kaberne sovinjonom ili Merloom, ali retko u toj kupaži kao dominantno vino. Međutim, poslednjih godina sve više se na tržištu pojavljuju vina kaberne fran potpuno čista bez kupaže ili sa minimalnim udelom nekog drugog vina za korekciju ukusa.
Čaša sa crvenim vinomFrancuska je zemlja sa ubedljivo najvećom površinom pod zasadom kaberne frana – oko 15 000 ha. Ova loza prisutna je u Rumuniji, Mađarskoj, na Balkanu i severoistočnoj Italiji (region Friuli). Od 90-tih godina prošlog veka, povećane su površine pod ovom sortom u Australiji, Novom Zelandu, Argentini, Kanadi, Izraelu. Ima ga i u Srbiji ali nije dovoljno zastupljen iako su mu naši klimatski uslovi povoljniji za razvoj nego kaberne sovinjonu.
U potrošnji i slaganju sa hranom za nas u Srbiji veoma je pogodan jer zbog svoje taninske strukture i voćnog ukusa veoma dobro se slaže sa mnogim jelima na roštilju i sa raznim pečenjima što bi sigurno pola Srbije toplo pozdravilo.

O lozi
 • Važniji sinonimi: Gros Cabernet, Carmenet, Carbonet, Petit Fer, Veron, Gros Vidure, Breton.
 • Na čokotu, list razvijen, srednje veličine, petodelan nervatura istaknuta sa obe strane, bledo zelene boje. Drška dugačka bledo zelene boje. Bobice grozda srednje veličine, ovalnog oblika. Pokožica srednje debljine ili tanka, crno plave boje, obilno posuta pepeljkom. Grozd srednje veličine konusnog oblika, srednje zbijen. Grožđe sazreva krajem III epoha i spada u pozne sorte. Prema bolestima kao što su plamenjača i pepelnica srednje otporna. Prema sivoj plesni pojačana otpornost. U fazi zimskog mirovanja okca izdržavaju do -22 ºC. Šira sadrži 18-24 % šećera i 7-8 gr/lit ukupnih kiselina.
 • Najčešće se kupažira sa kaberne sovinjonom i merloom.

R. V.

Tags: , , 1. rade
  18:21, dana: 10/03/2011

  ipak je kaberne sovinjon kralj,medju sortama cr grozdja

 2. sadnice voca
  00:41, dana: 23/09/2013

  Po meni najbolja vrsta grozdja za spravljanje vina.


0