Restoran Stara Carinarnica

11th decembar 2011

Domaćin deugstacije

Beograd nije u Zemunu ali Zemun jeste u Beogradu kažu Zemunci. Ko je ikad prošetao Zemunom posebno lepim zemunskim šetalištem uz samu obalu dunava shvatiće da je to tako.

Duša Zemuna ostala je na ovom prostoru i nije se rasplinula u drugom delu grada preko reke. Deo te duše može se osetiti i kada se obiđu neki od restorana poređanih što na kopnu što na vodi duž ovog šetališta kraj Dunava. Teško je, pored zvučnih imena već afirmisanih restorana, radoznalom šetaču da se opredeliti za neki posebno jer svaki od tih restorana ima svoje draži i svoju zanimljivu priču.

Za potrebe ovog broja časopisa odabrali smo restoran “Stara carinarnica” na dunavskom keju. Zgrada u kojoj se sada nalazi ovaj restoran nekada je bila Stara carinarnica podignuta 1723. godine, kako piše u katalozima, oblikovana u stilu klasicizma i komponovan strogo simetrično, sa baroknim svodnim konstrukcijama u podrumu i prizemlju. Bilo je to jedno od najvećih zdanja u Zemunu. Danas je carinarnica restoran sa akcentom na domaćoj kuhinji.

Odlikuje ga izuzetno lep enterijer u kombinaciji drveta, kovanog gvožđa i opeke, gde je vešto uklopljeno staro i novo u ukusno nameštenoj i klimatizovanoj sali. Mogu se pohvaliti i prostranom letnjom baštom prepunoj zelenila u kojoj se gost može lagodno opustiti i odmoriti u toplim letnjim danima.

Ako neko napusti Zemun i ode bilo kud a da pre toga bar jednom nije svratio u restoran Stara carinarnica onda taj kao i da nije bio u Zemunu. Sva lepota i duh Zemuna nekako skladno i lako stopio se u jednu tačku u restoranu Stara carinarnica. Otud je i sasvim normalno da kad nekog svog dragog gosta izvodite na ručak ili večeru to bude baš u ovom restoranu u srcu Zemuna.

N. Jančić

Tags: ,Komentarisanje je zatvoreno.


0