Vino za početnike (IV)

11th decembar 2011

Sve veća popularnost vina kao pića donosi i veće interesovanje za odgonetanje te „Tajne vina“ koja ga čini tako privlačnim. Kompleksnost i slojevitost ukusa i mirisa uz njegovu neverovatnu moć da podstiče svojevrsnu kulturu duha, čine ga zanimljivim i različitijim u odnosu na sva druga pića.

U ovom delu teksta osvrnuli smo se na nekoliko čuvenih mitova i zabluda o vinu.

Kako čuvati vino u boci

Stabilna temperatura između 4 i 15°C je idealna za čuvanje vina, pri čemu bi trebalo voditi računa da temperaturne varijacije ne budu u rasponu većem od 12 stepeni. Ovo je bitno zbog toga što povećanje temperature dovodi do širenja vazdušnog mehura između vina i čepa a samim tim, dolazi i do povećanja pritiska u flaši. Obrnuto, pad temperature može proizvesti vakuum, ubacujući vazduh kroz čep a kao što svi dobro znamo, kiseonik je za vino u boci najveći neprijatelj. Zbog toga treba biti veoma oprezan kada se transportuju vina u boci a napolju je veoma toplo ili veoma hladno.

Vlažnost vazduha u prostoriji je isto tako veoma bitna za kvalitetno čuvanje vina. Poželjno je da je relativna vlažnost vazduha bude preko 50% kako bi se sprečilo isušivanje pampura a samim tim, i dolazilo do kontakta vina i kiseonika-vazduha.

Temperaturu i vlažnost prostorije u kojoj se čuva vino, može se najbolje kontrolisati različitim uređajima, tzv. digitalnim termo-higrometrima pomoću kojih se lako mogu očitavati svi podaci u prostoriji u kojoj smešteno vino.

Jedan od mogućih trikova koji se mogu koristiti za povećanje vlažnosti prostorije je postavljanje posude sa vodom. Naravno, ukoliko je vino zatvoreno plastičnim čepom ili čepom sa navojem, onda ono najverovatnije nije predviđeno za dugo odležavanje i trebalo bi ga popiti što pre i za tako začepljene boce vlažnost prostorije nije od bitnog značaja. Što se tiče samog starenja vina u boci – reč je o hemijskim procesima koji se odvijaju u vinu. Odležavanje utiče na balans voćnosti, alkohola, tanina i kiselina; povećava kompleksnost aroma i ukusa. Ono što će se desiti na samom kraju tog procesa, koji može biti veoma dug, ipak je degradacija vina. Povećanje temperature ubruzava ovaj proces, te vino koje stoji na toplijem mestu brže stari. To u praksi znači da ako hoćemo da sačuvamo neko vino, ne treba ga držati na polici pored radijatora već ili u podrumu ili u predviđenom frižideru za vina.

Prilikom odležavanja flaše ako su zatvorene plutanim čepom, trebalo bi da leže na boku sa vrhom blago okrenutim na gore. Ovako se pampur održava dovoljno vlažnim, vazdušni mehur u ramenima flaše ima malu dodirnu površinu sa vinom a sediment se taloži na dnu.

Takođe, jedna od stvari na koju treba obratiti pažnju je svetlo. Ako ste se pitali zbog čega su šampanjci u providnim flašama rednovo obavijeni nekom sjajnom ukrasnom folijom – odgovor je zbog svetla. Ta folija je neprovidna. Svetlost može da promeni ukus vina, posebno penušavih. Dugotrajno izlaganje svetlosti dovodi do pojave neželjene arome. Zbog toga se vina čuvaju u mraku i u trgovine stižu u tamnim bocama. Zbog toga je važno kod našeg odabira vina u prodavnici da se obrati pažnja da se ne kupuje flaša koja je u prodavnici dugo stajala na mestu direktno izložena nekom izvoru svetla.

Ukoliko je moguće, bilo bi dobro da se vino čuva dalje od izvora nekih jačih vibracija koje mogu da poremete delikatni proces starenja vina.

Pored temperature, vlažnosti vazduha, svetla i vibracija, trebalo bi obratiti pažnju i na jake mirise u prostoriji u kojoj se čuva vino pošto vino veoma dobro upija mirise jer sigurno bi bilo neprijatno da nam vino miriše na primer na farbu ili neko sredstvo za čišćenje.

I, na kraju, jedan koristan savet, kada se načne flaša vina, onda se dramatično skraćuje vreme u kom to vino mora da se popije. Pošto je suština u kontaktu vina sa vazduhom, potrebno je taj kontakt smanjiti na minimum. Jedno od rešenja je presipanje ostatka nepopijenog vina u manju flašu čime se automatski  smanjuje količina vazduha koja je u kontaktu sa vinom. Za one koji vole razne sprave, postoje i uređaji koji isisavaju vazduh iz vlaše, vakumizirajući je i na taj  način za koji dan produžavajući vek otvorenog vina.

Pages: 1 2 3 4

Tags: , , , ,Komentarisanje je zatvoreno.


0