Vino za početnike (IV)

11th decembar 2011

Crveno vino se spravlja samo od crnog grožđa, a belo samo od belog

I o ovoj temi smo mnogo puta pisali, pošto je u pitanju jedna od češćih zabluda usled nepoznavanja procesa proizvodnje vina. Belo vino se može napraviti i od crvenog grožđa doduše ne i od svakog crnog grožđa.

Žene su bolji degustatori

Kontroverzna je to tvrdnja koja je često potvrđivana, ali i osporavana. Možda žene ponekad mogu spontanije osetiti arome vina i maštovitije ih opisati. No, ništa nije dokazano, osim da su sposobne žene isto toliko uspešne, koliko i sposobni muškarci.

Leti se radije piju bela i rose vina

Neke predrasude su čvrsto ukorenjene zato što se često uz njih vežu ugodni događaji Na primer, kao što i pretpostavka da leti nije nikad hladno i tmurno

ili nikad ne pada kiša, kao da leti ljudi nemaju apetit za šniclom ili svinjskim pečenjem kao da ispravno ohlađeno

crno vino izvrsno ne odgovara uz neko jelo kao što isti tako plemenito belo može zimi.

Najbolja vina potiču iz Francuske

Reputacija Francuske kao nacije izvrsnih proizvođača vina zasniva se na sjaju njenih velikih vina kao što su Burgundska ili Bordoška vina. Ona čine oko deset posto ukupne proizvodnje vina u Francuskoj. Ostala vina koja dolaze iz Francuske su isto tako dobra ili srednje dobra kao i vina iz ostalih zemalja. Osim toga nisu sva vina iz Bordoa i iz Burgundije, vrhunska vina. Samo mali deo spada u kategoriju izvanrednih vina. Vrhunska vina dolaze između ostalog i iz Španije, Italije, Kalifornije, Novog Zelanda a bogme ima i nekih naših. Neka od njih su na mnogim svetskim ocenjivanjima dobila veće ocene od svojih francuskih pandana i to od francuskih degustatora.

Ispod osam evra nema dobrih vina

Tačno je da su poslednjih deset godina cene vina enormno skočile. Činjenica je i da je kvalitet mnogih vina osetno porastao. Ko traži dobro vino ispod cene od deset evra može ih pronaći i u našem časopisu. Nažalost, u našem slučaju većina sasvim korektnih vina ispod osam evra su vina iz uvoza.

R. V.

Pages: 1 2 3 4

Tags: , , , ,



Komentarisanje je zatvoreno.


0