Vino za početnike (I)

30th avgust 2010

Vino

Podele i razvrstavanje vina u svetu ne radi se svud na isti način. Po našem Zakonu o vinu i većini zemalja EU, vino se razvrstava na:

 • mirno vino („In stricto sensu”);
 • specijalno vino;
 • vino za destilaciju.

Mirno vino je vino proizvedeno enološkim postupcima tretiranja grožđa, kljuka i šire uobičajenom fermentacijom koje vidno ne oslobađa ugljendioksid.

Specijalno vino je vino proizvedeno specijalnim enološkim postupcima čije karakteristike potiču ne samo od grožđa, već i od primenjenih specijalnih enoloških postupaka proizvodnje. Specijalna vina se razvrstavaju na:
prirodno desertno vino, likersko vino, aromatizovano vino, penušavo vino, kvalitetno penušavo vino, aromatizovano kvalitetno penušavo vino, gazirano vino, polupenušavo vino, slabo gazirano vino i druga specijalna vina.

Vino za destilaciju jeste vino namenjeno za destilaciju.

Kategorije mirnih vina

Mirno vino se prema kvalitetu, načinu proizvodnje i vrsti vinogradarskog područja razvrstava na: stono vino i vino sa geografskim poreklom.

Stono vino jeste vino bez geografskog porekla proizvedeno od grožđa jedne ili više dozvoljenih sorti vinove loze vrste Vitis vinifera L, odnosno sorti dobijenih ukrštanjem sorti vrste Vitis vinifera L. i drugih vrsta iz roda Vitis, koje ispunjava propisan kvalitet i način proizvodnje za ovu kategoriju vina

Vino sa geografskim poreklom

Vino sa geografskim poreklom se prema kvalitetu, načinu proizvodnje i vrsti vinogradarskog područja razvrstava na: regionalno vino i kvalitetno vino sa geografskim poreklom.

 • Regionalno vino jeste vino proizvedeno od grožđa jedne ili više preporučenih sorti vinove loze vrste Vitis vinifera L, odnosno sorti dobijenih ukrštanjem sorti vrste Vitis vinifera L. i drugih vrsta iz roda Vitis, poreklom najmanje 85 % iz istog vinogradarskog regiona, pri čemu se proizvodnja, prerada grožđa i proizvodnja vina obavlja u okviru datog vinogradarskog regiona.

Kvalitetno vino sa geografskim poreklom

Kvalitetno vino sa geografskim poreklom razvrstava se na: kvalitetno vino sa kontrolisanim geografskim poreklom i kvalitetom i vrhunsko vino sa kontrolisanim i garantovanim geografskim poreklom i kvalitetom.

 • Kvalitetno vino sa kontrolisanim geografskim poreklom i kvalitetom jeste vino proizvedeno od grožđa jedne ili više preporučenih sorti vinove loze vrste Vitis vinifera L. sa izraženim karakteristikama za sortu ili sorte, poreklom iz istog vinogradarskog rejona, pri čemu se proizvodnja i prerada grožđa i proizvodnja vina obavlja u okviru datog vinogradarskog rejona, u skladu sa propisanim dozvoljenim prinosom grožđa,  kvalitetom i načinom proizvodnje vina za ovu kategoriju.
 • Vrhunsko vino sa kontrolisanim i garantovanim geografskim poreklom i kvalitetom jeste vino proizvedeno od grožđa jedne ili više preporučenih sorti vinove loze vrste Vitis vinifera L. sa naročito izraženim karakteristikama za sortu ili sorte, poreklom iz istog vinogradarskog rejona, pri  čemu se proizvodnja i prerada grožđa i proizvodnja vina obavlja u okviru datog vinogradarskog rejona, u skladu sa propisanim dozvoljenim  prinosom grožđa, kvalitetom i načinom  proizvodnje vina za ovu kategoriju.

  Pages: 1 2 3 4

  Tags: , , , , , , , , , , 1. marija
  14:35, dana: 08/03/2012

  Uzivalac sam u jednoj casi vina, svaka druga mi unistava buke, mislim da se unistava sve vecom koncentracijom alkohola u organizmu, konzumiranjem vece kolicine vina. Svi oni kojima nije dosta jedna casa, uzivaju u alkoholu a ne u vinu.Neka mi oproste svi koji tako ne misle. Ja uzivam u vinu pijuci ga kap po kap,bukvalno ga dozivljavam kao nektar. Nisam strucnjak u poznavanju vina, ali moja nepca uzivaju u bijelom vinu i to u Malvaziji, Vugavi ili Smijonu…..


0