Vino za početnike (I)

30th avgust 2010

Oznake geografskog porekla

 • Geografska oznaka
 • Oznaka kontrolisanog geografskog porekla

Geografska oznaka je naziv regiona kojim se označava vino koje poseduje kvalitet, ugled, odnosno druge specifične karakteristike koje se pripisuju njegovom geografskom poreklu, ako je najmanje 85% grožđa proizvedeno u tom regionu, ako je vino proizvedeno u tom regionu i ako je vino proizvedeno od jedne ili više sorti vinove loze vrste Vitis vinifera L, odnosno sorti dobijenih ukrštanjem sorti vrste Vitis vinifera L. i drugih sorti iz roda Vitis.

Oznaka kontrolisanog geografskog porekla je naziv rejona, odnosno vinogorja kojim se označava vino čiji su kvalitet i karakteristike uslovljene isključivo datim rejonom, odnosno vinogorjem sa prirodnim i ljudskim faktorima, gde je grožđe i vino proizvedeno isključivo u datom rejonu,  odnosno vinogorju i gde je vino proizvedeno od jedne ili više sorti vinove loze vrste Vitis vinifera L.

Nazivu rejona, odnosno vinogorja može se dodati i naziv lokaliteta (potesa) ili vinogradarske oaze ukoliko grožđe za dato vino potiče sa tog  lokaliteta (potesa) ili vinogradarske oaze.

Oznaka kvalitetne kategorije

 • Geografska indikacija (G.I.) je tradicionalna oznaka za regionalno vino, ako je najmanje 85 % grožđa proizvedeno u datom regionu, ako je vino proizvedeno u regionu, ako ima propisan kvalitet i ispunjava uslove u pogledu upotrebljenih enoloških sredstava i enoloških postupaka, ako je grožđe proizvedeno od preporučenih sorti vinove loze sa odgovarajućim prinosom i koje je kao takvo ocenjeno i priznato.
 • Kontrolisano poreklo i kvalitet (K.P.K.) je tradicionalna oznaka za kvalitetno vino sa kontrolisanim geografskim poreklom i kvalitetom, ako je grožđe i vino proizvedeno u rejonu, ako ima propisan kvalitet i ispunjava uslove u pogledu upotrebljenih enoloških sredstava i enoloških  postupaka, proizvedeno od preporučenih sorti vinove loze sa odgovarajućim prinosom i koje je kao takvo ocenjeno i priznato.
 • Kontrolisano i garantovano poreklo i kvalitet (K.G.P.K.) je tradicionalna oznaka za vrhunsko vino sa kontrolisanim i garantovanim geografskim poreklom i kvalitetom, ako je grožđe i vino proizvedeno u rejonu, ako ima propisan kvalitet i ispunjava uslove u pogledu upotrebljenih enoloških sredstava i enoloških postupaka, proizvedeno od preporučenih sorti vinove loze sa odgovarajućim prinosom i koje je kao takvo ocenjeno i priznato.

Oznaka kvalitetne kategorije navodi se samo zajedno sa oznakom geografskog porekla.

Dodatna oznaka

Dodatna oznaka je tradicionalna oznaka koja označava vino sa posebnim karakteristikama, načinom proizvodnje i koje je kao takvo ocenjeno i priznato i može navoditi samo zajedno sa oznakom geografskog porekla i oznakom kvalitetne kategorije.

 • Dodatna oznaka u kategoriji regionalnog vina može biti: „mlado” vino, „sopstvena proizvodnja”, vino „od grožđa proizvedenog organskom  metodom” i dr.
 • Dodatna oznaka u kategoriji kvalitetnog vina sa kontrolisanim geografskim poreklom i kvalitetom može biti: „mlado” vino, „sopstvena  proizvodnja”, „arhivsko” vino (ili „rezerva”), vino „od grožđa proizvedenog organskom metodom” i dr.
 • Dodatna oznaka u kategoriji vrhunskog vina sa kontrolisanim i garantovanim geografskim poreklom i kvalitetom može biti: „kasna berba”,  „probirna berba”, „odabrane bobice”, „suvarak”, „arhivsko” vino (ili „rezerva”), vino „od grožđa proizvedenog organskom metodom” i dr.

Pages: 1 2 3 4

Tags: , , , , , , , , , , 1. marija
  14:35, dana: 08/03/2012

  Uzivalac sam u jednoj casi vina, svaka druga mi unistava buke, mislim da se unistava sve vecom koncentracijom alkohola u organizmu, konzumiranjem vece kolicine vina. Svi oni kojima nije dosta jedna casa, uzivaju u alkoholu a ne u vinu.Neka mi oproste svi koji tako ne misle. Ja uzivam u vinu pijuci ga kap po kap,bukvalno ga dozivljavam kao nektar. Nisam strucnjak u poznavanju vina, ali moja nepca uzivaju u bijelom vinu i to u Malvaziji, Vugavi ili Smijonu…..


0