Festival malvazije

1st jul 2009
Malvazija Capo d'Istria

Malvazija Capo d’Istria

U Kopru, prestonici slovenačkog dela Istre, 29. i 30. marta o. g. je održan 11. po redu Festival „Malvazija“ plemenit ukus Mediterana u organizaciji Društva vinogradara slovenske Istre, uz saradnju sa Gradskom opštinom Koper. Kao i do sada namera ove manifestacije jeste da oceni i predstavi kvalitet ove plemenite sorte belog vina koja je prisutna u celoj Istri, na Krasu, u Vipavskoj dolini, Goriškim Brdima i pograničnim područjima Italije. Pored toga, želja organizatora je da se u cilju povećanja prepoznatljivosti malvazije što bolje predstave i povežu vinogradari i vinari, da se podstakne razvoj vinogradarstva i vinskog turizma na tim područjima. Svemu tome namenjene su brojne stručno vođene degustacije, radionice kao i predavanja.

Inače, naziv vina malvazija etimološki je vezan za Monemvaziju, utvrđenu vizantijsku luku na jugu Peloponeza, potiče iz Srednjeg veka, od različitih vrsta loze tog regiona. Samo ime je nastalo od dve grčke reči: moni (Mόνη)  i emvasia (Εμβασία) što bi značilo „jedini ulaz“ ili „jednostavan ulaz“. Loza malvazije brzo se proširila takoreći po čitavom Mediteranu, a u kolonijalno doba, u XVI v. Španci i Portugalci su je preneli na Kanarska ostrva, odnosno Maderu. U Istri i na obali severnog Jadrana prvi čokoti ove loze pojavili su se u doba Mletačke republike, u vreme kada je Engleska, njen veliki rival, izgubila Bordo 1453. godine i primat u trgovini vinom, a Turska iste godine osvojila Konstantinopolj.

Nekada su istarski vinogradari kada bi iš¡li da obrađuju svoje vinograde, za okrepljenje, osveženje i lakši rad, sa sobom nosili vino u malim bačvama, Barilima, zataknute za pojas. Najčešće je to bila Malvazija ili Teran. Ono bi im tamo pomagalo da pored teškog i mukotrpnog posla bar veselije neguju lozu koja će ponovo roditi buduće vino.

O izuzetnom kvalitetu tog vina, u ovom slučaju poreklom sa Madere, svedoče boce stare i po 150 godina koje u svojim podrumima čuvaju kolekcionari. Naime, 1988. godine jedna boca malvazije, berba 1838. g. degustirana je prilikom neke večere u klubu Madera u gradu Savana u saveznoj državi Džordžiji (SAD) kada je njen kvalitet ocenjen bolje od pet ostalih boca malvazije od kojih je najmlađa bila iz berbe od pre 80 godina! To potvrđuje činjenicu da se struktura ovog vina razlikuje od svih ostalih.

Vraćajući se Festivalu na kome je desetočlanoj komisiji sastavljenoj od somelijea iz Slovenije, Italije i Hrvatske bilo izloženo na ocenjivanje 52 uzorka malvazije (od toga u grupi svežih vina, godište 2008. ; 32 uzorka, u grupi zrelih vina, godište 2007. i starija -19 uzoraka, dok je u grupi vina sa ostatkom šećera bio jedan uzorak), dodajmo i to da je u okviru delatnosti nekoliko radonica bilo reči o tzv. ekološkoj malvaziji, o iskustvima vinogradara u proizvodnji malvazije na Krasu, o selekciji malvazije, o perspektivama Konzorcijuma za malvaziju, o malvaziji i hrani Mediterana, kao i o njenom slaganju sa jelima od tartufa. Festival je zaključen okruglim stolom o mestu istarske malvazije među malvazijama sveta.

Ovakav način zaš¡tite, unapređenja i promocije lokalnih/regionalnih sorti vinove loze i vina mogao bi da bude podsticaj za razmišljanje o još boljem regionalnom povezivanju vinogradara i vinara u Srbiji kako na planu brige o autohtonim sortama vinove loze vina tako i u pogledu upotpunjavanja svojih iskustava i znanja kroz razmenu i saradnju sa kolegama iz susednih zemalja.

Dr Z. Pavlović

Tags: , , , , , , , , ,Komentarisanje je zatvoreno.


0