Ko brine o vinu u Srbiji

1st jul 2009
Dr Milan Ubavić

Dr Milan Ubavić

Časopis VINO zamolio da je dr Milana Ubavića, vlasnika preduzeća VINUM iz Novog Sada čija se vinarija nalazi u Sremskim Karlovcima da odgovori na pitanje: Kako on vidi sadašnje stanje u srpskom vinarstvu i sa kojim se problemima ono suočava?

Da počnemo prvo od države. Država je ta koja kreira politiku jedne zemlje, odnosno sve ono što smatra da je od vitalnog značaja za svoje građane. Proizvođači vina od nje isto tako očekuju da štiti njihove interese. U principu, to bi trebalo da bude tako, ali kako to izgleda u praksi. Pre pet godina bio sam pozvan da budem član jednog radnog tela koje je pripremalo novi zakon o vinu. Utrošeno je mnogo vremena i energije u raspravama i raznim doradama zakonskog teksta ali taj zakon još ni danas nije ugledao svetlost dana. Evo, i ovim putem apelujem na nadležne da donesu ovaj zakon koji je nama vinarima i vinogradarima izuzetno potreban. Za sve ovo vreme koje je izgubljeno u njegovoj pripremi, mogli smo ga do sada već doneti, dorađivati ili promeniti. Jer bolje je biti sa zakonom nego bez njega, pa makar on bio nesavršen. Ovo je samo jedan primer o nemarnom odnosu države prema vinarima.

Kada već govorimo o stanju u našem vinarstvu i vinogradarstvu na nivou države, ima tu još jedan krupan problem. On se ogleda u činjenici da ne postoji niko ko bi se izvan Ministarstva poljoprivrede bavio vinom i kreirao budućnost srpskih vina, jer prosto postoji prazan prostor između resornog ministarstva i, na primer, Udruženja vinogradara i vinara Srbije. Nije definisano ko je taj ko bi vodio politiku i kreirao strategiju srpskog vinarstva, ko bi vodio računa o marketingu i plasmanu srpskih vina van granica Srbije i radio na popularisanju i potrošnji domaćih vina u samoj Srbiji. Još pre pet godina, kada smo u Ministarstvu poljoprivrede, a ja sam bio član radne grupe, pripremali zakon o vinu, predlagali smo tada da se, po ugledu na Hrvatsku i neke druge zemlje, formira jedno telo, nekakva institucija ili akademija vina, koje bi se izvan Ministarstva bavilo ovim problemima. Nažalost, još uvek niko nema sluha za tako nešto, a to je, neosporno, veoma važno pitanje. Kako vreme odmiče, to pitanje će nam se sve više nametati.

Vina Vinum

Stanje u našem vinarstvu je još uvek haotično. Međutim, kada se neko upusti u posao sa vinom, onda mora da shvati da taj posao nije igra na kratke staze. Ovo što sa vinom radim ja danas tek treba da da plodove u kojima će uživati moji naslednici.

Posebno treba skrenuti pažnju na jednu veoma lošu pojavu. U vinskom svetu ima dosta onih koji žele da izvuku korist od proizvođača. Naše novo osnovano udruženje moglo bi da pomogne u tome da se ove mahinacije svedu na najmanju moguću meru, jer ono, pre svega, treba da bude okrenuto rešavanju problema svojih članova i da štiti interese nas proizvođača. Živimo u društvu prepunom problema i za mnoge od njih sami smo krivi. Pravili smo greške koje se preko noći ne mogu ispraviti. Ohrabrujuće je to što dolaze nove generacije koje će ispraviti naše greške i zablude kako u svetu vina tako i u širem društvenom kontekstu.

Tags: , , , , ,



  1. poker
    09:24, dana: 18/04/2012

    Ko ne brine o vinu ?


0